sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Pelastautumiskurssi


Pelastautumiskurssi

Veneilijän pelastautumiskurssi Meriturvan koulutuskeskuksessa Lohjalla oli antoisa ja antoi ajattelemisen aihetta sekä palautti mieliin varusmies aikaiset pelastuslauttaan kiipeämisharjoitukset.

Meriturvan harjoitusallas


Kurssi alkoi lyhyellä alustuksella tulevan kurssipäivän tapahtumista kahvikupposen äärellä. Tämän jälkeen sirryttiin vielä sivilit päällä altaan reunalle tutustumaan erilaisiin pelastusliiveihin ja niiden toimintaan sekä laukaisumekanismeihin unohtamatta huollon tärkeyttä.
Myös pelastuslautta sai oman osionsa alkaen lautan sijoittelusta ja kiinnittämisestä alukseen sekä laukaisusta että tavoitteesta siirtyä lauttaan hädän tullessa kuivin jaloin. Samalla kävimme läpi pelastuslautan varustesisältöä ja ”grab bagin” sisältöä, joka on jokaisen itse valittavissa purjehdusalue huomioiden. Tietysti itse pelastuslautan varustesisältöönkin jokainen pystyy tekemään haluamansa lisäykset, tosin huoltoliikkeen toimesta tai uuden lautan hankinnan yhteydessä.

Lounaan jälkeen oli vuorossa vaatteiden vaihto uikkareihin, puuvillahaalariin ja neopreenitossuihin. Nyt päästiin itse asiaan, eli varsinaiseen harjoitukseen.
Ensimmäisenä oli vuorossa vedenvaraan joutuneiden pelastaminen erilaisilla välineillä ja altaan reunalle tajuttoman vinssaamista. Seuraavaksi pääsimme testaamaan vedestä nousua purjeveneen kyljestä köysitikkailla ja keulasta kahdella eri köysimenetelmällä aluksessa olevan avustamana.

Tästä veneen kannelle on kohtalaisen helppo nousta tyynessä kelissä, toisin on kovassa aallokossa


Leppoisa purjehdus

Näiden harjoitusten jälkeen olimme turvallisesti purjeveneessä leppoisalla purjehduksella. Nopeasti tuuli alkoi nousta ja yltyi aina 20m/s lukemiin, allokko nousi 1,5m korkuiseksi ja rankkasade alkoi piiskaamaan tuulen voimasta kasvoja.
Hetkeä myöhemmin kuului huuto ”mies yli laidan”. Aluksen kipparina käskin laskea purjeet ja heittämään pelastusrenkaan veden varaan joutuneelle. Miehistö teki työtä käskettyä ja purjeet tulivat nopeasti alas sekä pelastusrengas lensi täydellisesti vaedenvaraan joutuneen käden ulottuville köysineen päivineen.  Niin, siis myös kastliina oli kokonaisuudessaan pelastettavan luona eikä köyden pää heittäjällä niin kuin pitäisi.
Aluksessa oli myös kelluttava pelastusvaljas, jonka näppärästi koppasin käteeni ja heiti pelastettavalle. Heitto oli tarkka ja kopsahti suoraan avuntarvitsijan otsalohkoon. Että näin.
Pelastettava saatiin ”turvallisesti” takaisin alukseen, tuuli tyyntyi ja sadekin taukosi. Pientä punoittavaa jälkeä otsassa lukuunottamatta pelastettava selvisi kottelemuksesta hyvin ja päivän kuluessa punoituskin hävisi.
Onneksi oltiin harjoittelemassa allastiloissa eikä todellisessa tilanteessa aavalla merellä. Veteen pudonneen pelastaminen olisi ollut haastavaa tuollaisten kommellusten kanssa.

Kuvan mukaisella veneellä 20m/s tuulessa ja 1,5m allokossa selviydyttiin hyvin


Harjoitukset jatkuu

Seuraavaksi oli vuorossa laivan kylkeen ripustettujen köysitikkaiden ja köysiverkon avulla kiipeäminen vedestä 5m korkeuteen laivan kannelle. Köysiverkon haastavuus oli vielä minulla muistissa asepalvelus ajoilta, joten valitsin köysitikkaat.
Päästyämme laivan kannelle oli vuorossa pelstusliivien kanssa takaisin veteen hyppäämin ja turvaan uiminen. Myös parempi puoliskoni suoriutui tästä loistavasti (kuten koko kurssista ) korkeanpaikan kammosta huolimatta. Voin olla hänestä vilpittömän ylpeä.

Ryhmäkellunta harjoituksen ja pelastuslauttaan kiipeämisen jälkeen tuuli taas yltyi, aallokko nousi, alkoi sataa ja tuli yö. Olimme hetkenaikaa koko ryhmä pelastuslautalla keikkumassa (onneksi kenelläkään ei tullut merisairautta), josta helikopterin saavuttua leijumaan yllemme, yksitellen uimme nostoliinan luokse, pujottauduimme nostolenkkiin ja vinssattiin helikopteriin 9m korkeuteen. Kun koko ryhmä oli kopterissa lensimme turvaan.

Hetken päästä turvallisesti kopterissa


Tämän jälkeen kun olimme jo valmiiksi kylmissämme marssimme suoraan kylmäaltaasen (+5 astetta) ja kelluimme siellä liivit päällä. Minulle riitti reilu 3 minuuttia ja sitten reippaasti pukuhuoneeseen. Haalari pois ja lämpimän suihkun kautta saunaan. On se sauna vaan hieno keksintö, siellä kyllä viihtyi.
Päivän lopuksi saimme todistukset koulutuksen suorittamisesta.


Mitä jäi päällimmäisenä mieleen?

-        Pysy veneessä.
-        Älä putoa veteen, sillä sieltä on vaikea päästä takaisin veneeseen varsinkin jos on kovempi keli.
-        Muista sanonta: ”yksi käsi itselle ja yksi veneelle” ja toteuta sitä myös. Näin riski vedenvaraan joutumisesta pienenee huomattavasti.
-        Hädän sattuessa turvavarusteilla on väliä, vaikka käyttämättömänä kalliita koristeita ovatkin.
-        Mieti turvavarusteiden sijoitus veneessä ja opettele niiden käyttö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kielistä - Kotiin